Rådyre enkeltrom på hoteller

Rådyre enkeltrom på hotellerIkke rart han er utslått, med det fete enkeltromstillegget han sannsynligvis måtte ut med for dette hotellrommet. Å bo alene på norske hoteller er en fornøyelse for de velbeslåtte.

Norske hoteller beregner seg fete påslag for den som bestiller et enkeltrom. Som tabellen under viser, er det bare hårfine forskjeller på hva man betaler for et enkelt- og et dobbeltrom. I ett av eksemplene er til og med enkeltrommet dyrere.
Og fire av våre eksempler har samme pris, uansett om rommet er bebodd av en eller to personer.

Ekstra frokost

Det vil si at aleneboende ikke bare subsidierer dobbeltboende, men de betaler også i flere tilfeller for en frokost de ikke får.
For når man betaler et enkeltrom med en dobbeltromspris burde man jo i det minste få avslag for den ekstra frokosten man ikke spiser?
Man kan spørre seg hvordan hotellene kan holde på på denne måten, uten å få klager fra gjestene.
Én forklaring kan naturligvis være at de fleste enkeltværelser er benyttet av mennesker på tjenestereiser, og således betalt av arbeidsgivere og det offentlige som ikke ser så nøye på størrelsen på beløpene.

«Like mye arbeid»

Hotellbransjen argumenterer ofte med at «det koster like mye å gjøre rent et enkeltrom som et dobbelt. Men det er faktisk en seng mindre å re opp og en frokost mindre å servere. Her har hotellbransjen utvilsomt en jobb å gjøre, ikke minst i forhold til den snart millionen av nordmenn som lever og kanskje reiser alene.

NHO Reiseliv svarer:

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv har følgende kommentar til prisingen av enkeltrom: 

– Vi har forståelse for at økonomien blir trangere når man er enslig. Det stemmer at det er dyrere å være en på et hotellrom enn å være to når man fordeler kosten per person.

– De hoteller som har enkeltrom, selger disse til en rimeligere pris. Dette går rett og slett på at rommet er mindre, selv om kostnadene for øvrig er de samme. Hotellenes erfaring er likevel at de fleste ikke vil ha de minste enkeltrommene. Derfor bygges det absolutt flest dobbeltrom selv om mange gjester bor en og en. Når dobbeltrom benyttes som singelrom, tilbys også disse til en rimeligere pris, til tross for at kostnadene for å rengjøre, re opp og varme opp areal er de samme som for et dobbeltrom. 

– Det er faktisk langt billigere å bo på hotell i Norge enn i store deler av Europa. Hotellprisene i Norge har stått stille siden 2008, mens prisene på andre varer har økt med 20 prosent. Marginene i norsk reiseliv er små, og konkurransen mellom hotellene er stor. Så mange som ett av tre hoteller har røde tall. I en slik situasjon blir det vanskelig for hotellene å gå mer ned på pris.

Ensliges Landsforbund, Postboks 6676 Rodeløkka, 0502 Oslo
Telefon 22 09 17 10. Telefaks 22 71 03 74. E-post: post@ensliges.no
rsswww.ensliges.no/rss